Hulp van de provincie Noord-Brabant

De oorlog in Oekraine duurt voort. Na een hoop media aandacht en ondersteuning vanuit Nederland is de ellende die zich daar afspeelt langzaam wat naar de achtergrond verschoven. We leven ons leven voort. Sinterklaas en kerst staan voor de deur. Velen van ons genieten van het voetbal en ondanks de oplopende prijzen zitten we er warmpjes bij. De decembermaand roept ook associaties op met een kerstpakket. Werknemers van de provincie daarentegen hebben er voor gekozen om in de zomer te besluiten hun kerstpakket te doneren. Ik, Erik Lathouwers, Ewa Sadowska en Beata Wrobel willen de provincie enorm bedanken voor hun steun. Dankzij hen kunnen we de misère van een groep kinderen die dit jaar voor het eerst kerst zonder hun ouders vieren verzachten.

In dit eerste verslag tracht ik een inkijkje te geven in de aanloopfase richting 2 december. Voor 10 dagen reis ik af naar Polen. Samen met een team van Poolse vrijwilligers realiseren we vanuit Przmeyśl hulpverlening aan zo’n 32 Oekraïense kinderen. Zij zijn afgelopen maart samen met 130 anderen aangekomen in Przemyśl. Zonder ouders en onzeker wat het leven hen zou gaan brengen.

De groep van in totaal 162 is in een vroeg stadium opgesplitst. 130 kinderen tussen de 12 en 15 jaar zijn in een kostschool opgevangen in Przeworsk. Zij maken het inmiddels naar omstandigheden goed. Ze zijn gekoppeld aan gastgezinnen die een oogje in het zeil houden en zij zorgen er in ieder geval voor dat ze naar school gaan. De 32 anderen zijn verhuist naar Tryńcza. Ze verblijven daar inmiddels al een geruime tijd in slechte omstandigheden, geen privacy, geen ruimte voor sociale activiteiten en niemand die echt naar ze omkijkt. Niet geheel gek. Het aantal Oekraïense vluchtelingen in Polen wordt geschat op zo’n 2 miljoen. Polen is over haar grens gegaan met wat het aankon. Daarom de hoogste tijd voor directe en gerichte actie om wat aan de leefomstandigheden van deze 32 kinderen te doen.

Tryńcza

Ewa en Beata zijn de afgelopen weken al druk geweest om de situatie ter plaatsen in kaart te brengen. Het dorp Tryńcza telt zo’n 1300 inwoners. Er is tot nu toe al nauw samengewerkt met de lokale autoriteiten. Dit heeft geresulteerd in de toezegging van een gemeenschapsruimte waar de kinderen in ieder geval 3 keer per week kosteloos gebruik van kunnen maken. Zie hieronder voor wat impressies.